IT

Få en gratis speedtest hos en række bredbåndsudbydere

speedtest

Hastighedstest, eller speedtest som den også kaldes, drejer sig om at måle hastigheden på din bredbåndsforbindelse. På nettet findes der mange steder, hvor du gratis kan udføre en hastighedstest. Alle udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder speedtest, og der findes mange uafhængige sites foruden.

Så hvad enten du er kunde hos Telenor, TDC, MaxSpeed, YouSee, Telia, Waoo eller en helt syvende bredbåndsudbyder, vil du på den pågældende udbyders hjemmeside kunne teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse, helt gratis. Men hvorfor skal du teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse?

Du skal tjekke din hastighed først og fremmest for at finde ud af, om du faktisk får den hastighed, du betaler for. Prisen på bredbåndsforbindelser afhænger især af hastigheden, sådan at høje hastigheder betyder høje priser, lave hastigheder giver lave priser. Leverer din udbyder varen?

Får du den lovede hastighed?

Det er jo ikke så smart, hvis du betaler for en hastighed på 1000 Mbit/s, men du kun får måske 500 Mbit/s. Normalt leverer udbyderne den lovede hastighed, men derfor kan du jo godt lige tjekke det. Desuden er der den mulighed, at du oplever din forbindelse som langsommere, end du bryder dig om, men når du tjekker hastigheden, får du faktisk den lovede hastighed. Dette antyder, at du har behov for at opgradere.

Hastighedstesten udføres på få sekunder, uanset hvilket site du benytter. I nogle tilfælde bliver du dirigeret videre for at lave testen, for eksempel hos TDC, der beder dig teste hos YouSee. Mens du hos MaxSpeed sender dig til Telenors hjemmeside. Men det er blot detaljer i forhold til, hvordan selskaberne hænger sammen. Hastighedstesten er i alle tilfælde den samme. Men hvordan udfører du så en hastighedstest?

Reelt behøver du ikke gøre andet end at besøge for eksempel YouSee’s hjemmeside, klikke på ‘Hastighedstest’ og så vente nogle sekunder før resultatet vises. Men der er alligevel en smule mere at tage sig af. Hvis testeresultatet skal være præcist, er det nemlig nødvendigt, at du følger en testprocedure.

Testproceduren

Det vigtigste for et nøjagtigt testresultat er, at der ikke er andre end dig i husstanden, som er online, mens du udfører testen. Hvis I er flere online samtidig, falder hastigheden på den enkelte opkobling. Især hvis andre brugere har gang i krævende aktiviteter som gaming eller streaming. Du kan få information og råd til sikker brug af internettet på IT-borger.dk

Du skal derfor sikre dig, at husstandens øvrige beboere holder sig offline, mens du tester. En anden vigtig ting er, at du skal koble din PC til nettet med et kabel. Den hastighed, du bliver lovet af din udbyder, er altid via en kablet forbindelse, ikke via Wi-Fi. Wi-Fi er uundgåeligt påvirket af mange ting, der kan forstyrre forbindelsen, eksempelvis afstand til modem, andre elektriske apparater i nærheden, og så videre.